top of page

Bijzondere natuur

Behalve het kasteel heeft ook het park van Duivenvoorde de status van rijksmonument. Het landgoed ligt in een met bosschages gelardeerd veenweidegebied, grenst ten dele aan een oude strandwal en beslaat een totale oppervlakte van ruim 260 hectare. Het hart van het landgoed wordt gevormd door het kasteel, waarvan de wortels teruggaan tot in de 13de eeuw, gelegen in een recent hersteld landschapspark in Engelse stijl. 

Het landgoed  herbergt een weelde aan flora en fauna. De groene specht, ijsvogel en buizerd voelen zich hier thuis. Pauwen paraderen en ooievaars brengen regelmatig een bezoek. 

De vegetatie van het parkbos Duivenvoorde behoort tot lepenrijke eiken; essenbossen die vaak op oude buitenplaatsen te vinden zijn. Naast de inheemse soorten maken ook uitheemse soorten en cultuurvariëteiten deel uit van de boom- en struiklaag. Door hun aanwezigheid en plaatsing benadrukken zij het parkkarakter van het gebied.

Op Duivenvoorde komen onder andere de bedreigde plantensoorten  Italiaanse aronskelk, voorjaarshelmbloem, sneeuwklokje, gele dovenetel en wilde hyacinth voor.

Wij doen aan weidevogelbeheer. Nog steeds broeden er grutto’s, kievieten, scholeksters en tureluurs op de weilanden van Duivenvoorde, met name in de Duivenvoordse polder in Wassenaar rond de veenwatering, en in de Knippolder nabij de molen aan de Vliet.

Wij koesteren alles wat leeft op het landgoed, daarom voeren we een actief beleid tot het behouden en uitbreiden van onze natuur.

Maaibeleid opgesteld samen met de boeren, weidevogelbeleid en het gebruik van eco-vriendelijk parkbeheer zijn hier onderdeel van.

Ook de organisatie van de andere onderdelen van Kasteel Duivenvoorde zijn duurzaam en eco-vriendelijk ingericht.

bottom of page